De “makers” van de dinsdagmarkt (deel 11)
“Heianeihat?” Hoe Twents wil je het hebben? Het eieren-bedrijf van Wegdam begon ooit met 5000 kippen en is sinds het ontstaan van de dinsdagmarkt in Enschede altijd een groot succes geweest.
Ook op de laatste dinsdagmarkt voor de Corona-maatregelen is het er druk. Verser kan niet want de eieren die gisteren gelegd zijn, liggen de volgende dag op de kraam.
“Onze prijzen zijn gewoon lager dan in de supermarkt, en de eieren zijn lekkerder en verser”, vertelt René. “De prijzen zijn laag omdat we een eigen legbedrijf hebben met 130.000 kippen. Onze kippen hebben een goed leven. De vrije uitloop kippen scharrelen overdag vrij rond over een 36 hectare groot terrein. Binnen hebben ze ook de vrijheid om zelf te bepalen waar ze slapen of hun eieren leggen. Bij slecht weer kiezen ze zelf of ze binnen blijven, dan vermaken ze zich in de overdekte vrije uitloop”.
Eigenaar Wegdam is niet aanwezig, maar de vaste krachten Elli en René zijn al vele jaren “het gezicht” van de kraam. René (60 jaar) verdient al sinds zijn 16-de zijn brood in de productie en verkoop van eieren. Elli (57 jaar) staat sinds 5 jaar achter de kraam. De vaste klanten nemen hun lege eierdoos weer mee in ruil voor een munt, 20 munten geeft recht op een doos verse eieren. De kraam staat vrij centraal op het Van Heekplein.