Over mij

Ruud van der linden, allround fotograaf.

Foto gemaakt tijdens een kaviaarproeverij, waar ik foto’s maakte voor een magazine.

Mijn naam is Ruud van der Linden, fotograaf te Enschede. Ik begon al heel vroeg (8 jaar) met fotografie en ik heb voor en achter de camera gestaan. Ik werk momenteel voor particulieren (Bruidsreportages, fotoshoots, familieshoots, kinderen, huisdieren etc.), maar ook voor overheid, instellingen en bedrijven. De gemeente Enschede, Enschede Promotie, Muziekkwartier/Wilminktheater, uitgeverijen, makelaarskantoren (Funda) maken gebruik van mijn diensten in het oosten van Nederland. Ook werkte ik mee als fotograaf aan Serious Request “Het Glazen Huis”, de Military Boekelo en vele evenementen.

 

Voor een leek die zoekt naar een fotograaf is het soms moeilijk om te ontdekken welke fotograaf de juiste is voor een bepaald doel. Iedereen die een digitale camera heeft en een paar bruidsreportages en familieshoots heeft gedaan kan een prachtige website opzetten met 20 van hun beste foto’s. Een goede foto maken is meer dan scherp stellen en afdrukken. Het is een technisch én een creatief proces. Een foto moet wat langer blijven “hangen” en een prettige kijkervaring zijn. Om aan de wensen te voldoen van vele klanten moet een fotograaf buiten zijn kader denken en niet te vergeten betaalbaar zijn. Dat is de uitdaging en dat kun je met een gerust hart aan mij overlaten.

 

 

“Een leven lang passie voor fotografie”

Mijn eerste “selfie”.

 

De passie voor fotografie ontstond in mijn jonge kinderjaren. Toen ik een jaar of acht was, kocht ik mijn eerste fototoestel op een rommelmarkt. Er zat maar 1 knop op dus echt creatief fotograferen kon ik er niet mee. De interesse werd er alleen maar groter door. Foto’s in tijdschrift probeerde ik te analiseren en bij het kijken naar televisie lette ik meer op de composities dan naar de inhoud van het programma. Op mijn twaalfde had ik alle boeken gelezen over fotografie die in de bibliotheek te vinden waren. Het werd tijd voor een spiegelreflexcamera, die ik bij elkaar spaarde met vakantiewerk. Mijn eerste selfie (het woord bestond nog niet) via de spiegel in mijn slaapkamer is voor mij nog altijd een symbolische foto.

 

“De leerzame periode vóór de camera”

Het kan raar lopen, zo werd ik vanaf mijn 27-ste een veelgevraagd model in de reclame-fotografie. Op dat moment maakte ik deel uit van de medische staf van FC Twente en dat was goed te combineren met modellenwerk. De kennismaking met topfotografen en hun werkwijze was een geweldige leerervaring. Grote en kleine studio’s in Oost-Nederland waren mijn tweede thuis en het was ongebruikelijk maar in mijn geval geaccepteerd dat een model meedacht over de belichting en compositie. Ik werkte mee aan vele reclamecampagnes voor Grolsch, Philips, Yohma, Wereld Natuurfonds (WNF), Centerparcs, Veilig Verkeer Nederland, Nederland Schoon, Ziggo, verffabrikanten, bouwmarkten, de medische industrie, voedingsindustrie etc etc.  Mijn kennis en ervaring groeiden en dat bleef niet ongemerkt. Omdat ik heel veel fotografie-opdrachten kreeg, heb ik alle andere activiteiten vaarwel gezegd en focus me alleen op de fotografie en videopresentaties. 

Op stap met een delegatie van de gemeente Enschede i.v.m. de fotografie voor een boekwerk over het havengebied. Opdrachtgever: Gemeente Enschede.